Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Brno rychle dohání Prahu v ceně nemovitostí

Vývoj na českém trhu nemovitostí je natolik turbulentní, že se dostáváme do popředí statistik nejen v Evropě, ale i na světě. Před pár lety odborníci předpokládali pomalejší růst cen. Nikdo neočekával, že se tempo během covidového období naopak zrychlí. Začínají se ale dít zajímavé věci.

 

Praha přichází o vedení. Jistoty padly

Po celou dobu platilo, že ceny v Praze byly, jak se říká, o parník vyšší než kdekoliv jinde v ČR. Týkalo se to cen nemovitostí, ale i průměrných nájmů. Tato jistota ale končí, protože covid některé věci změnil.
Zásadní vliv na rozhodování investorů (i těch drobných) mají dvě věci. První je, že ceny nemovitostí rostou závratným tempem jak v Praze, tak v Brně. To pro investory znamená, že potřebují vyšší vstupní investici. Samo o sobě by to nebyl problém, kdyby ovšem nenastala ta druhá věc – zvrat v ceně nájmů. Podle tržních cen nájmů se totiž lidé rozhodují, jaký byt se jim vyplatí koupit. A tady přichází důležitější část.

Ceny nemovitostí v Brně rostou 2x rychleji

Podle dat portálu realitymix.cz vzrostla od března do května 2021 průměrná cena nemovitosti v Praze o 2,9 %. Za stejné období to bylo v Brně o 6,9 %. Brno už v loňském roce předehnalo cenově lokality jako Praha-východ a Praha-západ.
Špatná zpráva pro ty, kteří kupují investiční byt na pronájem v Brně? Ne nutně. Ceny bytů jsou v Brně stále nižší než v Praze. A hlavně, průměrné ceny nájmů v Praze v klesají, kdežto v Brně mírně rostou.

Aktuální rozdíly v cenách nájmů v Praze a v Brně

Průměrná cena za pronájem u 60 m² bytu byla v Brně v březnu 2021 přesně 14 098 Kč, v květnu to už bylo o 3,7 % více. Za posledních 6 let se tak zvýšila téměř o čtvrtinu. Kdežto v Praze cena stejně velkého bytu klesla mezi březnem a květnem o 0,2 %. Brno se tak stává atraktivnější pro ty, kteří kupují nemovitost za účelem pronajímání.

V Praze bude letos nájemní klid před bouří

Pokud nepřijde zásah seshora (od nové vlády), tak k rychlým a překotným změnám ve vývoji na trhu s nemovitostmi nedojde. Počítat ovšem lze s pomalým růstem ceny nájmů. Bude to způsobené návratem studentů, ale i zahraničních turistů. I když zahraničních návštěvníků nebude tolik, na kolik byla Praha zvyklá před pandemií, dá se očekávat, že to bude mít dopad na cenu nájmů v celé Praze. V centru a jeho nejbližším okolí ubude počet bytů na dlouhodobý pronájem, čímž se sníží nabídka při zvyšující se poptávce. To bude opět tlačit ceny nájmů i nemovitostí nahoru. Očekávám, že v hlavním městě nájmy porostou už příští rok.

Jak si tedy zajistit pravidelný příjem s jistým výnosem bez ohledu na situaci na realitním trhu? Neřešit nájemníky, neobsazenost ani vybydlení a udržovat byt v dobré kondici? Ozvěte se nám. O pronájem nemovitostí se staráme už od roku 2014 a rádi s vámi probereme případnou spolupráci.

Mohlo by vás také zajímat

Je doba na nákup investiční nemovitosti?
10 rad pro dlouhodobý pronájem

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz