Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Jak se vypořádat s neplatiči

Věděli jste, že celých 20 % zájemců o nájemní bydlení v České republice má exekuci? Každý pátý člověk, kterého pozvete na prohlídku vaší nemovitosti, tak může patřit do rizikové skupiny potenciálních neplatičů nájemného. Přečtěte si, jak se neplatičům vyhnout. A pokud u vás již bydlí, jakým způsobem můžete situaci řešit.

 

Exekuce bývá nejčastějším důvodem neplacení nájemného. U lidí, kteří mají jednu či více exekucí totiž můžete předpokládat, že splátka nájemného nebude dlužníkovou prioritou. Zákony České republiky navíc neplatící nájemníky chrání. Vy, jako majitel nemovitosti, můžete dát výpověď neplatiči z nájmu až po 3 měsících prodlevy s platbou nájemného.

Důležité je dobře vybrat

Nic nedejte na sympatické vystupování. Člověk, který má několik exekucí, většinou umí velmi dobře komunikovat a volit správná slova. Má také nachystanou uspokojivou odpověď na většinu vašich otázek. Bude tak působit důvěryhodně a sympaticky. Každého zájemce si prověřte ještě před podpisem smlouvy v Centrální evidenci exekucí nebo Insolvenčním rejstříku. Stačí vám rodné číslo zájemce o bydlení a jeho celé jméno. Neváhejte nahlédnout ani do Rejstříku trestů.

Snažte se zájemce rozpovídat. Zeptejte se na zaměstnání, respektive zdroj příjmů, ze kterých bude nájemné hradit. Odkud se stěhuje, jaké má předchozí zkušenosti s bydlením v podnájmu nebo zda má nějaké domácí mazlíčky. Dejte na svoji intuici. Jakmile máte pocit, že zájemce před vámi cokoliv skrývá, zbystřete. Hodláte cizímu člověku na určitou dobu svěřit svůj majetek a opatrnost se vám vyplatí.

Vyjasněte si podmínky před podpisem smlouvy

  1. Nájemné chtějte měsíc předem

    Do finančních problémů se občas může dostat i slušný nájemník. Je zaběhnutou praxí vyžadovat platbu nájemného měsíc předem. Ideálně si nastavte termín splatnosti kolem dvacátého dne v měsíci. Tou dobu bude mít nájemník pravidelně výplatu na účtu a vy větší pravděpodobnost, že se s platbou nájemného neopozdí.
    Víte, že stačí dva nezaplacené nájmy za rok a jste na ceně garantovaného nájmu
    bez jakýchkoliv rizik a ještě ušetříte až 80 hodin času?

  2. Platbu jistoty vyinkasujte při podpisu smlouvy

    Jistota neboli kauce je částka ve výši 1–2 měsíčních nájmů, která kryje rizika spojená s pronájmem bytu cizí osobě. Ať už jde o nezaplacení nájemného, nedoplatků energií nebo uhrazení škod na vybavení bytu. Jistotu vyinkasujte při podpisu smlouvy. Pokud bude při odchodu nájemníka vše v pořádku, jistotu mu vrátíte.

    Pokud má podnájemník zvíře, vybíráme 2měsíční jistotu
    kvůli zvýšenému riziku poškození bytu.  
  3. Stav bytu pořádně, ale opravdu POŘÁDNĚ, zdokumentujte

    Zde dvojnásob platí, že co není psáno, respektive nafoceno, není dáno. Představte si, že se odcházející nájemník nemá k zaplacení způsobených škod nebo si odnese část vybavení. Pokud nebude součástí vaší společné nájemní smlouvy předávací protokol s fotografiemi bytu, nemáte šanci náhradu vymáhat.

    Součástí každé smlouvy mezi službou GarantovanyNajem.cz
    a podnájemníkem je cca 200 fotografií bytu.
  4. Věnujte pozornost společné nájemní smlouvě

    Nájemní smlouva je dokument, která vás ochrání v případě protiprávního jednání ze strany nájemníka. Vyhněte se vzorům staženým z internetu a nechte si ji zkontrolovat zkušeným právníkem. I my naši nájemní smlouvu pravidelně aktualizujeme tak, aby odrážela platné zákony České republiky a podchytila negativní odžité zkušenosti za dobu naší existence.

    Stáhněte si naši aktuální nájemní smlouvu.
  5. Smluvně stanovte pravidelné kontroly bytu

    Přímo do nájemní smlouvy vymezte právo kontrolní návštěvy bytu po domluvě s nájemníkem. První kontrolu doporučujeme provést po 3 měsících. Tak si potvrdíte, že jste nájemníka vybrali správně. Případně máte prostor upozornit na stav, který vám nevyhovuje. Poté se domluvte s nájemníkem na návštěvě bytu nejlépe jednou za rok. Nápadné by vám mělo být, pokud nájemník po 3 měsících stále není zabydlen nebo je všude nepořádek. Případně, pokud vám i po předchozí domluvě říká, ať nechodíte do některého pokoje.

    Pokud dojde na stížnosti od sousedů, posíláme výzvu k nápravě okamžitě.

Jak vypovědět nájemní smlouvu

Právo nájemní smlouvu vypovědět bez výpovědní doby majiteli nemovitosti vzniká dle Občanského zákoníku v případě, kdy nájemce poruší své povinnosti zvlášť závažným způsobem:

  • nájemce neuhradil nájemné a náklady za služby po dobu alespoň tří měsíců,
  • poškozuje byt závažným nebo nenapravitelným způsobem,
  • způsobuje jinak závažné škody.

V těchto případech máte současně právo požadovat, aby vám nájemce bez zbytečného odkladu nemovitost odevzdal.

Jak řešíme zpoždění plateb nájemného

I v rámci služby GarantovanyNajem.cz se bohužel setkáváme s lidmi, kteří hradí nájemné se zpožděním. Je to cca 10 % našich podnájemníků. Postupujeme následovně:

  • nejprve u dotyčného nájemce platbu urgujeme,
  • v případě, že na urgence nereaguje, zasíláme upomínku,
  • pak přichází tzv. před vypovězení nájemní smlouvy,
  • v případě, že nájemné stále není zaplaceno, dochází k ukončení smlouvy,
  • technický tým podnájemníka kontaktuje a domlouvá předání bytu.

 

100 % majitelů bytů v GarantovanyNajem.cz
dostává své nájemné každý měsíc včas

Kontroly plateb u nás řeší Zákaznický servis pod vedením Zuzky Celarové. I přes tyto kontrolní mechanismy i u nás občas nastane situace, kdy nájemné neobdržíme. Pro tyto případy máme vytvořené rezervy, takže majitelé dostanou svůj garantovaný nájem ve 100 % a vždy včas.

Jak to u nás funguje s vrácením jistoty

Po vypovězení podnájemní smlouvy bývalému podnájemníkovi vyúčtováváme jistotu, kterou složil při podpisu smlouvy. Z ní je odečteno nezaplacené nájemné i ušlý zisk, pokud se nám během standardní 2měsíční doby nepodaří najít nového nájemce.

Také bereme v potaz případné poškození bytu. Je samozřejmě možné, že součet těchto částek bude vyšší než samotná jistina. V takových případech spolupracujeme s advokátní kanceláří, která následně zajišťuje vymáhání těchto pohledávek.

Pokud vás trápí situace s neplatiči a chcete mít jistotu, že nájemné budete dostávat pravidelně, kontaktujte nás. Rádi zodpovíme všechny vaše otázky týkající se služby GarantovanyNajem.cz.

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz