Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Ceny nájmů za metr čtvereční v ČR dlouhodobě klesají

Letošní dvě vlny pandemie zasadily citelnou ránu trhu s krátkodobými pronájmy nemovitostí. V Praze se již téměř polovina těchto nemovitostí (45 %) objevila kvůli odlivu turistů v nabídce dlouhodobých pronájmů. V Brně poptávka po dlouhodobých pronájmech také poklesla, což má na svědomí distanční studium studentů a menší příliv lidí dojíždějících za prací ze vzdálených měst i ze zahraničí. Napříč Českou republikou díky tomuto trendu celkově klesají ceny nájemného.

Nejcitelnější meziroční pokles (o 11,3 % na m2) zaznamenala Praha

V Praze lze očekávat, že byty určené pro turisty se budou na trh krátkodobých pronájmů vracet nejdříve za dva až tři roky. Investiční byty, které jejich majitelé využívali k nabídce krátkodobých pronájmů cílených především na turisty, nyní v mnoha případech přecházejí na trh dlouhodobých pronájmů. Podle našich statistik se prvních zhruba deset procent těchto bytů, respektive jejich majitelů, takto zachovalo již na přelomu března a dubna, tedy na samém začátku pandemie. Těm se také podařilo získat brzy dlouhodobé nájemníky za příznivější ceny nájmů.

Příval „nových“ bytů snižuje nájmy

Díky rozšiřování trhu dlouhodobých pronájmů o nemovitosti, jejichž majitelé dříve cílili na turisty, se také snižuje průměrná cena nájemného. Jen v Praze podle našich odhadů přibylo během první vlny pandemie 1300 takových bytů. I proto se průměrná cena nájmu za metr čtvereční v hlavním městě dostala na úroveň o 13 % nižší než v listopadu loňského roku, jak vyplývá ze statistik portálu Realitymix.cz. Za tímto trendem ale nestojí jen šíření koronaviru a úbytek turistů, průměrné ceny pražských nájmů pozvolna klesají od roku 2018.

Klientela se nejdříve vrátí hotelům

Dalších zhruba až 35 % nemovitostí z krátkodobých pronájmů změnilo své zaměření na dlouhodobé s koncem léta a s příchodem druhé vlny pandemie. Donutil je k tomu masivní úbytek turistů, se kterým se vedle soukromých nemovitostí těžce potýkají také hotely. Velká část majitelů investičních bytů přes léto vyčkávala a věřila, že koncem roku se bude situace alespoň blížit běžnému stavu, nicméně se tak nestalo. Právě z jejich řad evidujeme mnoho našich nových klientů, podle kterých se v příštích letech nevyplatí spoléhat na krátkodobý pronájem. Své byty proto raději pronajímají s jistotou na delší dobu dopředu.

Návrat k obvyklému stavu v případě krátkodobých pronájmů lze podle něj očekávat nejdříve během příštích dvou až tří let. Jako první na řadu potom přijdou hotely. Zhruba třetinu jejich obsazenosti totiž tvoří firemní klientela, která bude mezi turisty zaujímat zpočátku největší podíl. Lidé, kteří kvůli práci musejí cestovat, se k tomu brzy po odeznění pandemie vrátí. Ti při služebních cestách preferují právě hotely, ať už kvůli zázemí, snadné dostupnosti, anebo třeba i parkování. Až poté dojde k velmi pozvolnému návratu turistů do apartmánových domů vhodných pro rodiny a nakonec i ke službám krátkodobých pronájmů.

Pokles průměrné ceny pronájmů v Brně zpomaluje

V Brně během první vlny nenastal tak dramatický pokles poptávky jako v Praze. Brněnský realitní trh totiž není ovlivněn krátkodobými pronájmy v takové míře jako pražský. Průměrná cena pronájmu byla v březnu 2020 jen o korunu nižší (256 Kč/m2 ) než v březnu v roce 2019. Pak nastalo zvýšení zájmu po bytech, které ovšem nevyvrcholilo jako obvykle v září každého roku. Hlavní faktorem je odliv univerzitních studentů, kteří kvůli druhé vlně pandemie studují distančně ze svých domovů.

Během září naše realitní oddělení, které byty majitelů pronajímá, zaznamenalo velké snížení poptávky po pronájmech, právě ze strany studentů. Díky náběru kvalitních bytů a rychlé inzerci se nám ale daří byty obsazovat bez větších problémů. Snížení poklesu se od října do listopadu vzhledem k cenám minulého roku zpomaluje. V říjnu byl meziroční pokles cen pronájmu na metr čtvereční celá 4 %, v listopadu pouhé jedno procento.

Zvažujete přechod z krátkodobého pronájmu na dlouhodobý? Nedaří se vám najít vhodného nájemníka pro vaši nemovitost?

Ozvěte se nám. Staráme se o pronájem nemovitostí již od roku 2014.

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz