Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Dilema dlouhodobého pronájmu – mám pronajmout na vlastní pěst, nebo přes realitku?

Máte nemovitost a přemýšlíte, jak z ní získat pravidelný příjem s jistým výnosem? Představa, že vám na účtu každý měsíc přistane nemalá částka prakticky bez práce, je více než lákavá. Bohužel se však rozplyne s prvními problémy, které se dřív nebo později objeví. Jak tedy pronajímat, aby se z nemovitosti nestala černá díra na peníze?

 

Na vlastní pěst – berete na sebe zodpovědnost i rizika 

Rozhodnete-li se pronajímat na vlastní pěst, vyhraďte si na to hodně času a energie. Veškeré zařizování totiž padne na vaši hlavu – inzerce, prohlídky bytu, výběr nájemníků, poprat se budete muset také s nejrůznějšími právními náležitostmi. To vše s sebou nese vysokou míru odpovědnosti a zároveň i vysoké riziko přešlapu. První problém může nastat už při stanovování ceny. O kolik si říct, abyste se neošidili? Vypočítat, kolik na pronájmu skutečně vyděláte, si můžete prostřednictvím této kalkulačky. Další trable pak mohou přijít se samotnými nájemníky, ne vždycky totiž půjde všechno jako po drátkách. Sami si budete muset poradit s neplatiči, neobsazeností či poškozením bytu.

Realitní kancelář – postará se jen do předání nemovitosti 

Druhou možností je svěřit pronájem nemovitosti realitce. Realitní makléř vám bude nápomocný hlavně na začátku celého procesu, protože zařídí inzerci vašeho bytu, vezme si na starost prohlídky bytu a pomůže i s výběrem nájemníka. Postará se také o rezervaci a připraví nájemní smlouvu. Po jejím podpisu však „inkasuje” provizi a tím jeho starost končí. Plnou zodpovědnost za všechno, co se ve vaší nemovitosti dál děje, přebíráte vy jako majitel. Je potřeba něco opravit, přestal vám nájemník platit nebo zdemoloval váš byt k nepoznání? Budete si s tím muset opět poradit sami. A protože zákon č.89/2012 Sb. stojí víc na straně nájemníků než majitelů, mohou vám tyto nečekané situace pořádně zatopit.

Uvědomit si navíc musíte i další důležitou věc. Pronájem nemovitosti není primární činností realitní kanceláře. Ta se totiž specializuje především na prodej a nákup nemovitostí, služba pronájmu tak představuje spíš „doplněk“ k portfoliu jejích služeb. Makléřova motivace tedy rozhodně nebude patřit k nejvyšším, daleko důležitější pro něj bude rychlost pronájmu než jeho kvalita.

Jaké má tedy pronájem nemovitosti přes realitku výhody a kdo by se pro něj měl rozhodnout?

Tento způsob se hodí pro majitele, kteří si se svými nájemníky chtějí tvořit vztahy, být s nimi v kontaktu, zajít si za nimi třeba na kávu. Výhodný může být také v případě, že chcete určovat nájemní podmínky na míru, například stanovit tříměsíční kauci nebo mít přehled o zájemcích, kteří mají o vaši nemovitost zájem.

Agenturní pronájem – když chcete komfort i péči 

Kromě realitek však máte ještě jednu možnost, tzv. agenturní pronájem. To znamená, že vy byt pronajmete firmě, která se o vše postará za vás. Byt zainzeruje, vybere spolehlivé podnájemníky, o byt i podnájemníky pečuje, dokud vám jej nevrátí v původním stavu. Vy tak neřešíte neplatiče, neobsazenost bytu ani nejrůznější opravy a „jobovky“, které dřív nebo později přijdou. Zkrátka si jen užíváte volný čas a peníze na účtu.

Proč pronajímat s GarantovanyNajem.cz? 

Službu dlouhodobého agenturního pronájmu nemovitostí jsme založili v roce 2014 jako první firma na českém trhu. Zavazujeme se, že byt vrátíme majitelům v původním stavu třeba i za 10 let. A to je výzva, která nás baví a kolíkuje hřiště, na kterém hrajeme. Tím je kvalita našich služeb. Jedině tak můžeme splnit to, co slibujeme: zbavit majitele starostí spojených s pronájmem jejich nemovitosti.

Jakákoli benevolence, co se týče vybavení bytu nebo u samotných podnájemníků, nepřipadá v  úvahu. Nemohli bychom totiž garantovat kvalitu naší práce. Službu se navíc snažíme neustále zdokonalovat. Zrychlujeme vyúčtování, vrácení kaucí, vymýšlíme nová řešení, která zajistí majitelům ještě větší komfort.

 

Doba kovidová a dlouhodobý pronájem 

Nájemní trh se za poslední rok hodně změnil. Přibývá volných bytů, fluktuace nájemníků a s ní spojená neobsazenost bytů se podle našich interních statistik oproti minulého roku zdvojnásobila. Důvodem je snížení poptávky ze strany turistů a studentů, což se projevilo zejména v centru Prahy, ale také v Brně. Lidé jsou také nuceni se častěji stěhovat i z důvodu ztráty zaměstnání.

U bytů, které patří pod naši správu, evidujeme zhruba pětiprocentní fluktuaci podnájemníků. To znamená, že každý měsíc končí podnájem u pěti procent těchto bytů a začínají se hledat noví zájemci. V běžném období ale naše neobsazenost dosahuje maximálně dvou procent.  

U majitelů, kteří své byty spravují sami a nemohou jim věnovat tolik času, jde odhadem až o desetinásobně vyšší podíl. Přibližně tedy až dvacet procent bytů z celé nabídky na trhu.

Naše služba je určena majitelům, kteří se chtějí vyhnout jakýmkoliv problémům spojených s pronájmem. Stačí totiž dva nezaplacené nájmy ročně a majitel, který tráví desítky hodin opravami, vymáháním dlužných nájmů, uklízením a vymalováním bytu, může být bez starostí. Taková je cena služby GarantovanyNajem.cz.

Chcete vědět víc? Napište nám, rádi s Vámi probereme případnou spolupráci.

Mohlo by vás také zajímat

Spočítejte si cenu služby GarantovanyNajem.cz u svého bytu
10 rad pro dlouhodobý pronájem

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz