Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Důkaz i lákadlo – na fotkách pronajímané nemovitosti si dejte záležet!

Bez kvalitních fotografií se při pronajímání bytu neobejdete. Nepostradatelné jsou hlavně jako „důkazní materiál“, který vám může v budoucnu ušetřit spoustu zbytečného dohadování. Důležitou roli sehrávají také při prezentaci nemovitosti. Právě podle nich se potenciální zájemci rozhodují, jestli se dané místo stane jejich novým domovem.

 

Pojistka všech zúčastněných

Fotografie slouží ke zmapování aktuálního stavu bytu. Neměly by proto chybět v předávacím protokolu – a to, i když nejsou jeho povinnou součástí. Fungují totiž jako taková „pojistka” všech zúčastněných stran. Představte si, že se odcházející nájemník nemá k zaplacení způsobených škod nebo si odnese část vybavení. Pokud nebude součástí vaší společné nájemní smlouvy předávací protokol s fotografiemi bytu, nemáte šanci náhradu vymáhat. Jeho vinu mu nedokážete a všechny škody půjdou za vámi, jakožto za majitelem. Někdy se může jednat o banality, jindy ale budete muset z vlastní kapsy vytáhnout nemalé peníze. Proto je lepší zbytečně neriskovat.

Na počtu fotek záleží aneb čím víc, tím líp

Jak tedy vytvořit pečlivou fotodokumentaci? S fotkami nešetřete, v tomto případě totiž rozhoduje nejen kvalita, ale i kvantita. Takže: čím víc, tím líp. Začněte focením místnosti jako celku, udělejte tři až čtyři vzdálené fotky z každého rohu pokoje. Z různých úhlů nafoťte i podlahu, aby na ní byla patrná případná poškození, nezapomeňte ani na okna, žaluzie a světla. Nachází-li se v místnosti nějaké vybavení v podobě skříní, stolů či křesel, objektiv zamiřte i na ně. Při focení nevynechejte ani koupelnu, ve které zdokumentujte i takové maličkosti jako stav koupelnové baterie či sprchové hlavice. Čas věnujte také kuchyni, udělejte fotky kuchyňské linky, dvířek skříní a všech spotřebičů. Pokuste se vytvořit jasně vypovídající fotografie, které nedají prostor pro spekulace a nedorozumění, ke kterým by po skončení nájmu mohlo dojít. Neznamená to, že se musíte po bytě plazit po kolenou a fotit každý centimetr místnosti, avšak jistá důslednost se určitě vyplatí. Ne všechny vady jsou totiž zřejmé na první pohled, dávejte si proto pozor, ať nic nepřehlédnete.

Co není nafoceno, není dáno

Nechcete-li touto téměř detektivní činností trávit svůj čas, nechte ji na nás. Pronájem vaší nemovitosti si vezmeme na starost od A do Z, postaráme se tedy i o důkladnou fotodokumentaci. Náš předávací protokol má pět stran a obsahuje až 200 fotografií. Zaznamenáváme do něj opravdu všechno související s bytem. Jedině tak můžeme účinně předcházet situacím, kdy by jedna ze smluvních stran zapomněla, jak byt vypadal v době předání. Takto všichni přesně víme, v jakém stavu jsme ho převzali od majitele a předali ho k užívání nájemníkovi. Řídíme se heslem: co není psáno, respektive nafoceno, není dáno. Díky fotografiím dokážeme i po delší době přesně rozpoznat, zda je vše na svém místě, v původním stavu a funkční. Zajímá nás například povolená lišta, odřená zeď, díry v podlaze nebo škrábance na dveřích. Focením strávíme zhruba tři čtvrtě až hodinu času, neunikne nám tak žádná maličkost. Kromě „technických” fotek vytvoříme i fotky určené k inzerci. Díky našim dlouholetým zkušenostem víme, na co potenciální nájemníci slyší nejvíce. Umíme je tak zaujmout na první pohled. Přesvědčte se o tom sami.

Mohlo by vás také zajímat

Co všechno se může stát při předání bytu?

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz