Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Ve kterém ročním období lze pronajmout byt nejvýhodněji?

Věděli jste, že koncem léta si obvykle můžete za pronájem vašeho bytu říct více peněz než na začátku nebo na přelomu roku? Podle našich statistik v průměru dokonce až o 15 % více. Ačkoliv neobvyklá sezona loňského roku v některých případech poněkud zamíchala kartami, chování cen z dlouhodobého hlediska zůstává podobné. Pojďme se podívat, jaké jsou příčiny kolísání cen nájmů v rámci různých ročních období.

 

Výkyvy cen nájmů lze pozorovat zejména ve dvou hlavních obdobích, v jejichž srovnání dochází k nejvýraznějším rozdílům. Jedná se o začátek, respektive přelom roku od prosince do února, a potom o letní měsíce až do konce září. Koncem léta totiž obvykle panuje nejvyšší poptávka po nájemním bydlení ze strany vysokoškoláků a cizinců pracujících v českých firmách, tedy takzvaných expatů, která vrcholí právě v září.

Nejlepší příležitost je koncem léta

Vlivem těchto faktorů se zároveň rychle snižuje nabídka volných bytů, která tak nadále zvyšuje tlak zájemců na rychlé rozhodnutí. Anebo k přistoupení na kompromis, kdy si včas zajistí vhodné bydlení za mírně vyšší cenu, než aby riskovali, že jej na poslední chvíli kvůli konkurenci v podobě dalších zájemců nenajdou. Naopak na přelomu roku nastává z pohledu realitního trhu nejklidnější období, kdy se lidé už těsně před Vánoci a na začátku nového roku stěhováním nezabývají v takové míře.

Ceny nájmů se na vyšší průměrné úrovni běžně drží až do konce října. V tomto období už ale nedosahují takové výše jako právě v září, kdy mohou být až o 15 % vyšší než začátkem roku. Pokud tedy zvažujete pořízení investiční nemovitosti, vyplatí se vzít toto kolísání cen v potaz a pokusit se nabídnout nemovitost na trh s pronájmy ideálně během léta. Pokud se vám to podaří, můžete si tak statisticky zajistit vyšší výnos z nájemného.

Neobvyklá loňská sezona

Dopad koronavirové pandemie se v loňském roce nevyhnul ani trhu s nájemními nemovitostmi. Práce v režimu home office a také distanční výuka se staly častějšími, stěhování za prací nebo kvůli škole polevilo. Vrchol realitní sezony, který obvykle přichází právě na podzim, proto loni prakticky nenastal. I přesto lze z loňských dat vypozorovat zhruba dvojnásobně vyšší fluktuaci nájemníků, než bývá obvyklé. Ceny pronájmů jsou v České republice podle údajů portálu Realitymix.cz začátkem letošního roku v průměru o 2,4 % nižší, než byly ve stejném období roku 2020.

Pravidelný výnos z pronájmu vaší nemovitosti si ale můžete zajistit, ať už je venku zima, anebo léto, a to bez jakýchkoli starostí. Přesvědčte se sami, jak jednoduše to funguje.

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz