Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Pro práci v GN nemusíte mít zkušenosti z oblasti realit

Matěj Švehlík se specializuje na pomoc lidem s hledáním jejich nového bydlení v rámci našich nových či stávajících bytů. V rozhovoru nám prozradil, jak jeho práce probíhá, a jak se mu spolupracuje s GN.

 

Kolega Matěj Švehlík nastoupil do společnosti GarantovanyNajem.cz na pozici specialista na pronájem v říjnu loňského roku. A i když je s námi teprve pár měsíců, stal se důležitou součástí týmu.

Co zahrnuje tvoje pracovní náplň?

Moje práce je velmi různorodá. Mou starostí je nalezení vhodných podnájemníků do bytů v naší nabídce. Připravuji inzeráty, fotím byty, komunikuji se zájemci a realizuji s nimi prohlídky. Poslední fází tohoto procesu je v ideálním případě rezervace bytu.

Proč sis vybral ke spolupráci právě GN?

V loňském roce jsem narazil na inzerát, který mě zaujal svým zněním. Představil jsem si, že by se mohlo jednat o různorodou práci, kterou si člověk může časově sám řídit. Rozhodl jsem se proto na inzerát odpovědět a byl jsem zvědavý, jak moc se budou má očekávání shodovat s realitou.

Vzpomínáš si, jak probíhal pohovor?

Celkově výběrové řízení probíhalo v několika etapách. Nejprve jsem vyplňoval dotazník, po kterém následovala 2 kola samotného pohovoru. V tom prvním jsem se setkal s tebou coby personalistkou. Zaujalo mě, když jsi během pohovoru zmínila, že je ve firmě uvolněnější atmosféra. A po těch pár měsících zde musím s radostí potvrdit, že jsi měla pravdu.

Zajímavé na druhém kole pohovoru bylo, že zahrnovalo i praktickou zkoušku. Tu si pamatuji velice dobře, protože jsem během ní měl předvést prohlídku s potenciálním zájemcem.

Jak bys výběrové řízení zhodnotil?

Jednotlivé části byly různě obtížné. Vyplňování dotazníku bylo docela zábavné. Jen jsem vypsal své dosavadní pracovní zkušenosti, motivaci apod. První kolo pohovoru bylo zase spíše jako příjemné povídání, až druhá fáze byla těžší. Samozřejmě jsem byl trochu nervózní z praktické ukázky. Ale kromě této části bych celkově pohovor hodnotil jako příjemný.

Navíc oceňuji, že jsem dostal i přínosnou zpětnou vazbu a díky ní jsem z pohovoru odcházel spokojený bez ohledu na to, jestli bych tuto pozici následně získal nebo ne.

Měl jsi dříve zkušenosti z oblasti realit?

Pokud realitami myslíme spíše obchod jako takový, tak s tím jsem v podstatě zkušenosti neměl. Mé zkušenosti s realitami byly ze stavebnictví. Pracoval jsem na výstavbě domů a následně jsem coby specialista připravoval různé posudky pro dřevěné konstrukce.

Když si vzpomeneš na své začátky, co pro tebe bylo nejtěžší?

První týden po mém nástupu byl v podstatě jen čistě studijní. Chodil jsem do kanceláře, kde jsem pročítal různé materiály a doporučené postupy. Následně jsem s kolegy diskutoval přečtené materiály, abych se ujistil, že jim rozumím správně.

Další týden jsem přešel do praxe, a ta se samozřejmě od teorie vždy liší. Takže jsem se za pochodu učil, jak vše probíhá, což už je zajímavější.

Byla pro tebe práce náročnější, protože jsi neměl zkušenosti z realit?

Pracovní náplň specialisty na pronájem není příliš náročná z toho odborného hlediska. Zájemci, kteří se přijdou podívat na byt, si jej chtějí pronajmout, nikoliv koupit. Zajímá je tedy především vybavení bytu, způsob vytápění, případně mají dotazy ke smlouvě. A pro tuto komunikaci skutečně nejsou potřeba vysoké odborné znalosti.

Dá se říci, že se ti něco skutečně nepovedlo?

Bohužel ano. Byla to moje snad první samostatně podepisovaná rezervace se zájemcem, která probíhala tady v kanceláři. Zájemcem byla velice příjemná paní a celková komunikace probíhala naprosto v pořádku.

Nicméně při výběru nedáme jen na naše pocity, ale máme také pevně stanovená kritéria. Jedním z nich je neexistence záznamů v exekučním a insolvenčním rejstříku, což ověřujeme ve speciální aplikaci. Bohužel při této smlouvě měla daná aplikace výpadek a já jsem nemohl záznamy prověřit.

Smlouvu jsem s paní podepsal, a když jsem na druhý den mohl provést kontrolu, zjistil jsem, paní má záznamů dokonce několik. Musel jsem smlouvu následně stornovat a nebyla to příjemná situace ani pro jednoho z nás. Na druhou stranu musím říci, že jsem se touto chybou velmi poučil a nikdy ji nezopakoval.

Víš, kolik jsi doposud podepsal rezervačních smluv, případně zprostředkoval podnájmů?

Průměrně uzavřu 13 smluv měsíčně, takže aktuálně se jedná o více než 50 domluvených podnájmů.

V lednu jsi se stal nejúspěšnějším specialistou v našem týmu. Pojí se s tím nějaké výhody?

Ve firmě je nastavený odměňovací systém, který reflektuje, kolik se danému člověku podaří pronajmout nebo zarezervovat bytů. A s úspěchy následně souvisí i odměna.

Jsou ve firmě nějaké další benefity?

Benefitů je ve firmě celá řada a každý ocení něco jiného. Osobně považuji za největší výhodu volnost, se kterou si mohu uspořádat pracovní čas. V průběhu dne si mohu třeba zacvičit, zařídit co potřebuji a večer připravovat nové inzeráty. Toto je obrovské plus pro všechny, kteří jsou rádi pány svého času.

Také míváme různá školení. Dvě z nich byla opravdu vynikající a skutečně mi pomohla v tom, co dělám. Jedno bylo zaměřené na komunikaci a druhé na obchodní dovednosti.

Co bys doporučil zájemcům, kteří by se rádi stali našimi kolegy a nastoupili na pozici specialisty na pronájem?

V první řadě bych rád zmínil, že nezáleží na tom, z jakého oboru člověk přichází. Myslím, že nejdůležitější je jeho osobnost a předpoklady. Pokud si člověk po přečtení inzerátu řekne, že by ho to mohlo bavit, tak má podle mě dobrý start, aby to skutečně byla vhodná práce pro něj.

Rád bych zdůraznil, aby se daný zájemce nenechal odradit, pokud nemá žádnou zkušenost s obchodem nebo s realitami. Pokud je aktivně založený, rád si řídí svůj čas a líbí se mu myšlenka, že může sám ovlivnit výši svého výdělku, pak ho práce v GN bude určitě bavit.

Máš nějaké doporučení pro zájemce o pronájem, aby pro ně byla prohlídka bytu co nejefektivnější?

V první řadě by se měli zamyslet se nad tím, proč se stěhují. Možná hledají větší byt, chtějí se osamostatnit nebo třeba bydlet blíže centru. A od těchto požadavků se následně odvíjí i to, jak má jejich ideální bydlení vypadat. Ne vždy se ovšem najde byt, který by splňoval všechna kritéria. Je proto důležité uvědomit si, co je pro ně podstatné, a jaké benefity daný byt přináší.

Co tě baví ve volném čase?

Jsem aktivní člověk a hodně sportuji. Baví mě například horolezectví, ideálně tedy venku, kdy jsem na čerstvém vzduchu, nikam nespěchám a jen si užívám sport, přírodu a klid kolem. Také jezdím na kole, běhám (občas i nějaký ten závod) a občas si zajdu zacvičit. Mimo jiné působím jako lektor finanční gramotnosti na školách, což je opět práce, která je každý den jiná.

Chtěl bys něco vzkázat našim kolegům?

Kolegům bych rád řekl, že už se těším, až společně zajdeme na pivo. A také bych rád pochválil vedení společnosti. Jsou otevření a připravení s čímkoliv pomoci, a to opravdu oceňuji.

Chcete se nás na cokoliv zeptat?

Pro otázky ke službě GarantovanyNajem.cz volejte 777 467 487. A pokud byste u nás rádi pracovali, napište nám na kariera@vitom.cz .

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz