Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

„Mýty o účetních se snažím bořit“

Naše hlavní účetní Alena Kučerová si s čísly odjakživa skvěle rozumí. Vyvrací ale zažitý stereotyp o tom, že tuto profesi si vybírají jen nudní suchaři. Sama totiž stíhá být ženou mnoha zájmů – věnuje se divadlu, vytváří choreografie lidových tanců nebo jezdí na koni. Při rozhovoru došla řeč i na Sherlocka Holmese. Jakou spojitost mají knihy o něm s účetnictvím?

 

Jak dlouho už jsi ve VITOM?

Od jara 2020.

Co jsi dělala předtím, než jsi přišla k nám?

Předtím jsem pracovala v cestovní kanceláři, taky jako účetní. Tu totiž dělám celý svůj profesní život, kromě prvního půl roku, kdy jsem byla asistentka. To ale nebyl můj šálek kávy, teprve jak jsem přešla do účtárny, rázem to bylo ONO.

Co tě na číslech tak uchvátilo?

Ve škole mě vždycky šla matika, pravidelně jsem se účastnila různých matematických olympiád. Odjakživa mě taky baví logické uvažování, které k číslům neodmyslitelně patří.

Je účetnictví, které se zabývá oblastí realit v něčem specifické?

Konkrétně u služby Garantovaný nájem je třeba evidovat zálohy na služby na každého majitele a podnájemníka zvlášť, což vyžaduje velkou přesnost, pečlivost a bohaté členění v účetní osnově a operativní evidenci. Jinak je to účetnictví víceméně standardní a od jiného se příliš neliší.

Jaké účetní úkony řešíš nejčastěji? Jsou to spíš rutinní činnosti nebo řešíš operativně různé problémy?

Nejčastěji řeším právě ty nestandardní situace, s rutinními záležitostmi si totiž zvládnou hravě poradit moje kolegyně samy.

Na co si musíš dávat při práci pozor, co je nejnáročnější?

V účetnictví je potřeba znát všechny souvislosti, a právě jejich dohledávání je často hodně náročné. Někdy to trošku připomíná detektivní činnost, ale i to mě baví. V dětství jsem totiž milovala knihy o Sherlocku Holmesovi. Těžké je také dohlídat, aby všichni „drželi linku”, nejen účetní, ale i ostatní kolegové.

Co se ti naopak na tvojí práci nejvíc líbí?

Když vidím, jak všechno klape jako na drátkách a zapadá do sebe jako puzzle. Prostě, když se ta mozaika krásně celá seskládá a je z ní hotový obraz.

Účetních není nikdy dost (aspoň u nás ve firmě to platí stoprocentně). Proč je tak těžké ty schopné najít? A jací by vlastně měli být?

V současné pokoronavirové době je účetních nedostatek všude. Vypadá to, jako by se v tom covidu někam ztratili. Co se týká předpokladů, určitě musí být pečliví, znát zákony, které s účetnictvím souvisí, rozumět účetním postupům, umět analyticky myslet, dedukovat a hlavně si pamatovat spoustu informací, protože bez nich se správné řešení prostě najít nedá. Konkrétně u VITOM Group je potom ještě jedno specifikum, a to rozdělení jednotlivých činností na správné firmy a jejich interakce mezi sebou.

Jak lidé vnímají práci účetní? Setkáváš se s nějakými předsudky?

Většinová představa o účetních je, že jsou to takové ty seriózní, usedlé bytosti. Troufnu si říct, že sama sebou tento mýtus celý život poctivě bořím.

Tím jsi mi krásně nahrála na další otázku. Co děláš, když si chceš od čísel a faktur odpočinout?

Nejkrásnější odpočinek je s rodinou, na výletě. Ráda chodím do lesa, jezdím na kole, občas na koni. I když na něm jsem už dlouho nebyla, ale mám šestiletou dcerku, která se už učí taky jezdit, takže to musím napravit. Skvěle relaxuju taky při západech slunce, bydlíme u krásného rybníka a ty chvíle, kdy jen tak sedíš na břehu a pozoruješ oblohu, jsou fakt super.

Jinak jsem od svých 18 let tančila v Národopisném souboru Líšňáci, kam jsem se po několikaleté pauze vrátila jako choreografka. Před dvěma roky jsem se stala vedoucí souboru, což je hodně náročné a bez podpory rodiny, která v tom „jede” se mnou, bych to nezvládla. Organizujeme hody, ostatky, národopisnou slavnost, účastníme se festivalů. Pomáhám také manželovi v jeho divadelním spolku – Divadle Parnas – se vším, co je potřeba, i s účetnictvím.

Co bys vzkázala zájemcům, kteří uvažují o práci u nás?

To je těžká otázka. Pro mě osobně je práce tady splněný sen. Za absolutně nejcennější považují přístup člověka k člověku – od vedení společnosti až po kolegy. Všechny nás totiž spojují stejné hodnoty, které ctíme. Tím myslím, skutečně ctíme, nejen proklamujeme. Pokud s nimi souzníš i ty, chceš profesně i osobnostně růst, vzdělávat se, hledat lepší a lepší řešení a užívat si benefity jako zdravé (vegan) svačinky, příjemné a inspirující prostředí, pak se ti u nás bude určitě líbit.

Chcete u nás pracovat?

Chtěli byste se stát součástí našeho týmu? Dejte nám o sobě vědět a pošlete svůj životopis na kariera@vitom.cz. Rádi se s Vámi setkáme.

Mohlo by vás zajímat

Hledáme lidi se stejnou energií, jakou máme my
„Pracovat s lidmi, kteří svému řemeslu rozumí, je čistá radost“
„Nejvíc se člověk naučí praxí“

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz