Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Na co si dávat pozor u nájemní smlouvy

Pokud pronajímáte svou nemovitost, je nezbytné, abyste měli kvalitně sepsanou nájemní smlouvu. Ta ochrání vás, vaši nemovitost i vašeho nájemníka. Poradíme vám, na co si u této smlouvy dávat pozor, i jak se ochránit, abyste zbytečně nepřišli o zisk z pronájmu

 

Náležitosti nájemní smlouvy

Nájemní smlouva je právní dokument, který má pro majitele i nájemce pevně stanovená práva a povinnosti. Někdy si majitelé nemovitostí myslí, že je smlouva nepotřebná, a spoléhají se na slovní dohodu a důvěryhodnost nájemníka. Tento přístup se jim ale bohužel může vymstít. Vždy je tedy jistější mít připravenou nájemní smlouvu. A co by měla obsahovat?

Konkrétně je nutné zmínit následující položky:

  • Kdo je pronajímatel a kdo nájemník (jméno a příjmení, trvalé bydliště, rodné číslo či datum narození)
  • Co je předmětem nájmu (adresa nemovitosti, včetně uvedení patra, ve kterém se byt nachází. A dále počet místností a vybavení).
  • K jakému účelu se nemovitost pronajímá
  • Doba nájmu (zda se jedná o dobu určitou či neurčitou). Obecně doporučujeme smlouvu uzavírat alespoň na 1 rok.
  • Podmínky ukončení nájmu. Také uveďte výpovědní lhůtu, ta by ideálně měla být v délce 3 měsíců.
  • Výše nájemného a jeho splatnost
  • Stanovení výše kauce. Běžně se uvádí kauce ve výši 1měsíčního nájmu, pokud je nový nájemník bez zvířat. Pokud zvířata má, pak se vyžaduje 2měsíční nájem.
  • Datum a místo uzavření smlouvy, podpis majitele i nájemníka

Výše uvedené body jsou pevnou součástí nájemní smlouvy. Coby majitel nemovitosti do smlouvy můžete dále uvést práva a povinnosti obou stran. V rámci nich můžete definovat, kdo zodpovídá, za jaké opravy v bytě, jestli v bytě mohou žít další osoby, zda má nájemník hradit pojištění domácnosti atd.

Konfliktním bodem se mohou stát domácí mazlíčci. Ve chvíli, kdy si vybíráte nájemníka, tak se můžete rozhodnout, zda upřednostníte zájemce bez zvířat. Nicméně ze zákona pobyt domácích mazlíčků v bytě zakázat nemůžete.

Vypovězení nájemní smlouvy

Jak vidíte, nájemní smlouva by měla splňovat řadu požadavků. Pokud je však správně vyhotovena, slouží k ochraně majitele i nájemníka. V případě, že dojde k hrubému porušení povinností nájemce, pak může pronajímatel vypovědět smlouvu okamžitě, bez výpovědní doby. Za hrubé porušení se považují případy, kdy dojde k nezaplacení nájemného a nákladů na služby za dobu alespoň tří měsíců či k poškozování předmětu nájmu závažným či nenapravitelným způsobem apod.

Změny v nájemní smlouvě

Pokud jste našli nájemníka, který vám vyhovuje, a rozhodnete se mu nájemní smlouvu prodloužit, tak je to samozřejmě skvělá zpráva. V takovém případě záleží dále na vás, zda ponecháte smlouvu v původním znění nebo ji určitým způsobem pozměníte.

Jednou ze změn, která by vás mohla zajímat, je navýšení ceny nájmu. K takovému navýšení může dojít nejdříve za 1 rok bydlení a navýšení nesmí přesáhnout 20 % částky za uplynulé 3 roky a ceny obvyklé v daném místě.

Pokud chcete mít vztah se svým nájemníkem v pořádku, doporučujeme uzavřít kvalitně zpracovanou nájemní smlouvu se všemi náležitostmi. Podívejte se na tu naši. Od roku 2014, kdy jsme jako první na českém trhu nabídli majitelům nemovitostí službu GarantovanyNajem.cz, ji neustále zdokonalujeme. Zohledňuje všechny naše odžité zkušenosti. Chrání nás, majetek majitelů nemovitostí a je férová i k našim podnájemníkům.

V případě, že si nevíte rady, jsme tu pro vás. Neváhejte nás kdykoliv kontaktovat.

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz