Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Panika kolem zvýšení úrokových sazeb ČNB – nafouknutá bublina, nebo důvod k obavám?

Všude se o tom píše, všichni o tom mluví. Česká národní banka přistoupila k nečekanému kroku. Do boje s inflací vyrazila zvyšováním úrokových sazeb, a to rovnou o 0,75 procentního bodu. Od 1. 10. 2021 se tak repo sazba dostala na hodnotu 1,5 procenta. Jak toto její rozhodnutí ovlivní realitní trh? Turbulentní situaci na trhu komentuje Viktor Mejzlík, spoluzakladatel konceptu GarantovanyNajem.cz.

 

Ochlazení nemovitostního trhu

Realitní trh zaznamenal v posledních letech velmi rychlý růst. Jen za poslední rok rostly ceny nemovitostí o 1–3 % měsíčně, s tím je ale teď konec. V některých regionech a u předražených nemovitostí začne cena klesat – nejžádanější lokality a novostavby si ale cenu udrží. Kupující doteď měli strach, aby sehnali nemovitost, doslova se o ni přetahovali a kupovali často bezhlavě a unáhleně. Báli se totiž, že cena poroste dál, když budou nějaký ten měsíc čekat. A tak byli ochotni vytáhnout z kapsy i vyšší částky. Trh byl „přehřátý”. Nyní však – už jen tím, že se o ochlazení realitního trhu mluví – se nebudou kupující tak rychle rozhodovat, ale budou se chovat jako v krizi, tedy vyčkávat.

Banky na tahu

Úroková sazba komerčních bank se pohybuje podobně jako před nástupem covidu, vůči inflaci tedy zatím zůstává na přijatelné úrovni. Momentálně je vše v rukou bank. Ty se mohou zachovat dvěma způsoby: buď zvyšování úrokových sazeb využijí, nebo „zneužijí“. Pokud začnou rapidně zvedat úrokové sazby u hypoték, bude to mít za následek zastavení růstu prodejních cen nemovitostí. Možná by se dokonce mohly začít snižovat.

Nastalou situaci ale také mohou banky využít pro svůj marketing, což považuji za pravděpodobnější variantu. Očekávám, že základní úrokovou sazbu zvednou, a to na hodnotu, o které se dá jednat. Do hry se tak znovu dostanou šikovní hypoteční poradci, kteří disponují dobrými vyjednávacími schopnostmi. V současnosti do toho prakticky nemohli „mluvit”, protože sazby byly příliš nízké.

Růst nájmů

Zvýšení úrokových sazeb ČNB se podepíše také na nájemním trhu. Ceny nájmů se opět zvednou. To ale není nic překvapujícího, protože stoupají neustále – před covidem zhruba o 1–5 procent. V covidu ale neprobíhal inflační růst, ten se vrací až teď. Žádné drama se ale pravděpodobně konat nebude, protože lidé by na nájmy jednoduše neměli a zůstávali by tak tam, kde jsou – v komunitních bytech nebo u rodičů.

Odhadujeme, že v Brně může v následujícím období nájem vzrůst maximálně o 10 %. Podraží hlavně větší byty. V Praze ale mohou klidně „vyskočit” až o 20 % – za předpokladu, že nepřijde další vlna covidu a začne se rozjíždět turismus. V metropoli však sehrává roli ještě jeden faktor, který nesmíme opomenout a který může významně zamíchat kartami. Pražský stavební úřad totiž dal za pravdu obyvatelům domů, v nichž se pronajímají byty na krátkodobé bydlení. Zvýšil náročnost tohoto způsobu pronajímání tím, že ji podmínil novou kolaudací bytů pro tyto účely. To vše může rychlost růstu zpomalit, protože přibude víc bytů na dlouhodobý pronájem.

Tápete, co konkrétně zvýšení úrokových sazeb přinese vám? Potřebujete poradit, jak na aktuální situaci nejlépe zareagovat? Ozvěte se nám a společně najdeme řešení. Každý příběh je totiž unikátní, a tak k němu přistupujeme.

 

Mohlo by vás zajímat

Nájemní bydlení na vzestupu – na vlastní byt dosáhne méně lidí
Na trh nemovitostí vstupuje nový trend. Každý pátý byt si pořizují senioři

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz