Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Pomoc, můj nájemník je v exekuci! Jak ochránit váš majetek?

Vlivem zlozvěstně rostoucí inflace se řada lidí dostává do velkých finančních problémů. Najednou nemají z čeho platit nájem ani nezbytné výdaje domácnosti. Slovo exekuce se tak skloňuje čím dál častěji. Strach z ní nemají jen ti, kterých se bezprostředně týká, ale i majitelé pronajímaných nemovitostí. Nájemník v exekuci totiž značí nemalé problémy. Jak se jim vyhnout?

 

Důvěřujte, ale prověřujte

Při výběru nájemníka buďte opravdu důslední a pořádně si ho prověřte – „googlujte“, nechte si ukázat pracovní smlouvu, nahlédněte do výpisu z bankovních registrů, do Centrálního registru dlužníků, centrální evidence exekucí, insolventního rejstříku. Nestyďte se ani kontaktovat bývalého pronajímatele. Vždyť cizímu člověku svěřujete váš majetek v hodnotě několika milionů korun, na zvídavé dotazy tak máte právo. Často stačí pár dobře mířených otázek, například na zaměstnání či příjem a hned víte, s kým máte tu čest. Nájemník by neměl nic skrývat – pokud je neochotný odpovídat, hledá výmluvy a není schopen svoje slova podložit činy, pak asi nebude vhodným adeptem. Dělá-li problémy hned na začátku, jak bude asi vypadat další spolupráce s ním?

Štěstí přeje připraveným

Pokud se ve výběru netrefíte a nájemník je v exekuci nebo se do ní z nejrůznějších důvodů dostane v průběhu nájemního vztahu, může si na něj „došlápnout“ exekutor. Ten neomylně vyrazí rovnou na místo, kde se dlužník zdržuje a kde má uložený movitý majetek. Roli tedy nehraje skutečnost, zda tam má trvalé bydliště, bohatě stačí adresa nájmu. Jak tedy můžete vy jako majitel ochránit svůj majetek? Na nemovitost vám exekutor sáhnout nemůže, horší je to však s majetkem v bytě. Aby nezabavil věci, které patří vám, před uzavřením smlouvy s nájemníkem sepište předávací protokol. Ideálně i s fotodokumentací, kde stvrdíte, jaké vybavení pronajímáte. Schovejte si také všechny účtenky a faktury, které vám poslouží jako důkazní materiál o koupi konkrétních věcí. Jestliže vlastnictví neprokážete, hrozí, že exekutor zabaví i věci, které nepatří dlužníkovi. Pak by vám nezbývalo nic jiného než podat návrh na vyškrtnutí ze soupisu, případně žalobu na vyloučení věcí.

Svěřte byt nám a máte po starostech

Nechcete-li nic z toho řešit, svěřte vaši nemovitost do správy nám. Zbavíme vás všech starostí, které s pronájmem souvisí, pomůžeme tedy i s výběrem vhodného podnájemníka. Jeho solventnost pečlivě ověřujeme a za správný výběr ručíme. Nenecháme se ošálit příjemným a sympatickým vystupováním, ale nahlédneme do registrů, pokládáme otázky a čteme mezi řádky. Víme totiž, že většina problémů s neplatícími zákazníky, začíná už při jejich výběru. Pokud by se nájemník dostal do exekuce až v průběhu nájemného vztahu a stal se z něj neplatič, vy o své nájemné přesto nepřijdete. Garantujeme vám ho totiž v každé situaci, bez výjimek.

Pokud chcete vědět víc, ozvěte se nám – rádi s vámi probereme případnou spolupráci.

Mohlo by vás také zajímat

Jak se vypořádat s neplatiči
10 rad pro dlouhodobý pronájem

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz