Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Prudké zdražování energií začíná – na co se připravit a kdo ho odnese nejtvrději?

Trh s energiemi se otřásá v základech. Ceny elektřiny a plynu totiž rostou extrémní rychlostí. Těžko ukazovat prstem jenom na jednoho viníka, roli totiž sehrává celá řada faktorů, a tak trochu „nešťastných” okolností. Jaký je výhled do budoucna a na co všechno se máme připravit?

 

Zdražování všeho

Poloprázdné zásobníky plynu po dlouhé zimě. Menší těžba. „Zelená” politika zahrnující emisní povolenky či odstavování jaderných elektráren. Menší výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů vlivem nepříznivého počasí. Vysoká poptávka po energiích v Asii, především v Číně, která udává trend světové ekonomice. Vliv covidu, po kterém se zase rozjíždí stojící výroby a poptávka znovu roste. To jsou jen některé z faktorů, které mohou za to, že si řada z nás bude muset sáhnout hlouběji do kapsy. Už teď přitom musíme čelit vysoké inflaci a s ní souvisejícím rostoucím cenám, které se propisují prakticky do všeho – od rohlíků až po benzín.

Krach dodavatelů

Se zvyšováním cen energií nemají problém jenom domácnosti, ale také řada dodavatelů. První, kteří na raketové zdražení nedokázali zareagovat, už padli a další budou v brzké době následovat. Odborníci se domnívají, že tato situace výrazně přispěje k pročištění trhu, skončí totiž hlavně tzv. „energošmejdi”, kteří nad etikou upřednostňují své vlastní zájmy, tedy zisk. Pro řadu spotřebitelů to bude velká facka, zároveň ale také velké ponaučení. Zjistí totiž, že řídit se jenom cenou, bývá při výběru dodavatele příliš krátkozraké, protože nejnižší nutně neznamená nejlepší. V potaz je třeba vzít i další faktory, ať už je to zázemí dodavatelské firmy, její chování, prezentace nebo způsob komunikace se zákazníky.

Domácnosti v problémech

Právě teď zažívají ono zmiňované kruté vystřízlivění klienti zkrachovalých dodavatelů, mnohým se totiž zálohy zvýšily až čtyřnásobně. Na takové extrémní zdražování řada z nich není připravena a dostává se proto do velkých existenčních problémů. A zdaleka nejsou jediní. K nepopulárnímu opatření v podobě zdražování v desítkách procent totiž museli přistoupit i další dodavatelé a pro už tak napjaté rodinné rozpočty to znamená další velkou ránu. Mnohé domácnosti si budou muset vzít půjčky a zadlužit se, aby všechno „utáhly”. V případě nájemníků to může mít dopad i na jejich platební morálku, majitelé investičních nemovitostí se tak čím dál častěji začnou potýkat s neplatiči. Řešit budou muset i neobsazenost. Mnohé domácnosti si už zkrátka nebudou moci dovolit stávající standard, a tak se budou stěhovat do levnějších lokalit a levnějších bytů.

Vlastníte-li investiční nemovitost a nechcete-li řešit zdražování energií a s ním související záležitosti, svěřte ji do správy nám. Kontaktujte nás  a budete mít po starostech. Veškerou odpovědnost, ať už jde o neplatiče, neobsazenost nebo vyúčtování na sebe vezmeme my. Máme mechanismy, abychom krizové situace dokázali řešit už v samotném zárodku anebo jim rovnou předcházeli. Pro naše podnájemníky se například snažíme vyjednat co nejnižší navýšení záloh, aby se jich zdražování dotklo jen minimálně. Naše pozice velkoodběratele s více než 700 byty nám umožňuje lepší vyjednávací pozici. Díky tomu můžeme zajistit větší pohodu a klid jak majitelům, tak podnájemníkům.

Mohlo by vás zajímat

Pomoc, můj nájemník je v exekuci! Jak ochránit váš majetek?
5 jednoduchých rad, jak v domácnosti ušetřit tisíce korun měsíčně
Čas jako investiční riziko – jak drahý je ten váš?

Kontaktujte nás

Sdílejte:

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Nechte nám na sebe kontakt

Ozveme se vám do 1 pracovního dne.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz