Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Průměrný věk kupujících nemovitostí roste. V roce 2030 bude průměrnému žadateli o 5 let více

V současné době patří mezi nejčastější žadatele o hypoteční úvěr mladí lidé ve věku okolo 25–30 let. V roce 2030 to podle našeho kvalifikovaného odhadu bude až o 5 let více. Hlavními důvody budou ztížené podmínky pro poskytnutí hypotečních úvěrů, rychlejší růst cen nemovitostí než mezd a v neposlední řadě také změna životního stylu mladých lidí. Ti se usazují později a vlastní bydlení začínají řešit v pozdějším věku.

 

Propast mezi výší platů a cenami nemovitostí

Vlastní bydlení se stává stále nedostupnějším a dovolit si ho může jen málokdo. Narůstající požadavky pro poskytnutí hypotečních úvěrů, mezi které patří i obstarání vyšší části vlastních finančních prostředků a propast mezi výší platů a cenami nemovitostí, povedou k tomu, že se bude zvyšovat průměrný věk pořízení vlastního bydlení.

Vlastní bydlení nejdříve po čtyřicítce

Odhadujeme, že se během následujících 10 let, tedy přibližně do roku 2030, zvýší průměrný věk až o 5 let. „Průměrný věk zvyšuje nejen rostoucí cena nemovitostí, a k tomu neúměrně vysoké platové ohodnocení, ale také skutečnost, že se lidé usazují později, než tomu bylo před několika lety. Jednoduše řečeno, to, že mají lidé potomky v pozdějším věku ovlivní přirozený proces, při kterém si mladí lidé pořizují bydlení buďto za zděděné finanční prostředky nebo za peníze, které získají prodejem starší nemovitosti po prarodičích,“ komentuje situaci obchodní ředitel Viktor Mejzlík. Dodává, že by změna mohla nastat až s nástupem další generace narozené po roce 2010, která by měla věk opět postupně snižovat.

Bude růst tlak na zvyšování mezd

V České republice je zaznamenáván růst cen napříč odvětvími. Růst na trhu nemovitostí však postupuje závratným tempem. Průměrné mzdy na zdražování nestíhají reagovat a vlastní bydlení se stává stále méně dostupným. Tento trend povede k tomu, že zaměstnanci budou nuceni tlačit na zaměstnavatele, aby jim byly navýšeny mzdy. Podle odborníků to není ani při současné situaci, ovlivněné pandemií koronaviru, nereálné. Na trhu je spousta zahraničních a IT firem, které finančními prostředky disponují a jsou ochotny výplaty navýšit, jen si o ně zaměstnanci musejí sami říct. „V případě, že zaměstnanci zatlačí na navýšení příjmů, měla by se dorovnat navýšená hodnota nemovitostí a vlastní bydlení tak bude o něco více dostupné. V České republice potřebujeme v současné době průměrně jedenáct ročních mezd k pořízení vlastní nemovitosti, kdežto například v Německu potřebují jen čtyři,“dodává závěrem obchodní ředitel.

Pokud máte k dispozici volné finanční prostředky, nenechte je ležet na termínovaném účtu. Vlivem inflace totiž o část nastřádaných peněz přijdete. Popřemýšlejte raději nad způsoby, jak tomu zabránit, nabízí se řada možností od dluhopisů až po investiční byty. Rádi Vám poradíme, která varianta je vhodná právě pro Vás.

Mohlo by vás také zajímat

Nájemní bydlení na vzestupu – na vlastní byt dosáhne stále méně lidí

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz