Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Viktor Mejzlík pro Český rozhlas: „Trh nemovitostí se otřásá v základech”

Realitní trh se v současné době otřásá v základech. Přibývá nemovitostí na prodej, a naopak klesá poptávka po nich, a to navzdory tomu, že prodávající jsou ochotni z ceny zlevňovat. Obzvlášť ti, kteří potřebují prodat rychle.

 

Nabídka bytů a domů na prodej stoupla i o 100 %

Nabídka bytů a domů na prodej stoupla někde i o sto procent, jedná se tak o nejrychlejší růst za posledních osm let. Na vině jsou především zvyšující se úrokové sazby České národní banky, kvůli kterým se vlastní bydlení stává pro spoustu lidí nedostupné. A to nejen proto, že si ho nemohou dovolit z hlediska vlastních finančních zdrojů, ale nesplní ani podmínky k získání hypotéky. Zájem o nemovitosti tak mají hlavně lidé, kteří disponují hotovostí nebo prodávají stávající nemovitost a chtějí si pořídit jinou. Poptávka tak výrazně klesá.

Prodávající jdou s cenou o 10-15 % dolů

Spolu s nárůstem počtu nemovitostí a se zvyšující se nabídkou, logicky půjde dolů cena nemovitostí. V současnosti se bavíme o poklesu v jednotkách procent napříč republikou. „Nutno však říct, že se jedná o optické snížení na trhu, které je výrazně menší než to skutečné. Zatímco veřejně se na cenách nijak neprojevuje, realita z naší praxe je taková, že pokud někdo skutečně potřebuje prodat, musí jít s cenou nemovitosti řádově o stovky tisíc korun dolů a snížit částku o 10-15 %,” vysvětluje Viktor Mejzlík, spoluzakladatel konceptu GarantovanyNajem.cz a VITOM realitní ekosystém. Ani to však – na rozdíl od předchozích let – nezaručuje, že se kupec skutečně najde. Největší slabinou realitního trhu je totiž právě velká nejistota ohledně toho, co se bude dít dál. Chce to tedy obrnit se trpělivostí a vytrvalostí. Na tahu jsou hlavně prodávající. Právě na nich záleží, jestli zachovají klid nebo začnou v panice nemovitosti zlevňovat a strhnou tak lavinu padání cen nemovitostí.

Koupit, nebo vyčkat? Záleží na okolnostech

Jak tedy v současné době zachovat? Na to jsme se zeptali Viktora Mejzlíka: „Záleží na situaci, ve které se nacházíte. Pokud řešíte vlastní bydlení, nevyčkávejte, co se bude na realitním trhu dít. Pokud si chcete pořídit nemovitost na investici, třeba na hypotéku, pak je naopak lepší počkat, protože sazby jsou opravdu hodně nevýhodné. Raději peníze, které máte, krátkodobě investujte do nástrojů, které garantují výnos, například do dluhopisů. Pokud potřebujete prodat teď hned, pak konejte co nejdřív. Vyčkávací strategie se v tomto případě opět nevyplatí, předpokládáme totiž, že stávající situace bude trvat minimálně do příštího roku a otáčet se začne až někdy na podzim. Pokud nemusíte nemovitost prodat, těžte z růstu nájemních cen a pronajměte ji. Svěřte ji agentuře, která vám bude garantovat nejen stav bytu, ale i pravidelné nájemné.“ 

Zajímá vás víc? Ozvěte se nám, probereme možnosti vzájemné spolupráce a najdeme pro vás nejvýhodnější řešení.

Mohlo by vás zajímat

Ceny nemovitostí začnou po dlouholetém zdražování klesat
Viktor Mejzlík ve FocusOn: Na realitním trhu je před námi rok plný čekání
V Česku přibývá nemovitostí na prodej. Nejrychleji za posledních 8 let

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz