Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Úrokové sazby u hypoték letí vzhůru – katastrofa na spadnutí nebo jen malování čerta na zeď?

Česká národní banka opět výrazně navýšila úrokovou sazbu. A to o 1,25procentního bodu na 2,75 %. Není to přitom tak dávno, co přistoupila k podobnému kroku – na konci září úrokové sazby zvedla o 0,75procentního bodu, tedy na 1,5 %. Sotva se tak majitelé hypoték stihli z tohoto šoku vzpamatovat, přišla druhá, ještě citelnější rána. Je ale opravdu důvod k obavám nebo někdo jen zbytečně maluje čerta na zeď?

 

Zpátky do minulosti

Hypoteční úvěr je záležitostí několika desítek let, nejčastěji si ho pořizujeme na dvě až tři dekády. Dívejte se proto na něj v delším časovém horizontu.Za tuto dobu se úrokové sazby promění hned několikrát, je tedy třeba počítat s tím, že jednou to bude směrem nahoru, podruhé dolů. Trh se totiž neustále hýbe a funguje v jakýchsi cyklech a vlnách, pořád se proměňuje. Před pěti lety byly úroky u hypoték na velmi nízké úrovni, na což jsme si lehce a rychle zvykli. Proto se nám teď aktuální hodnoty zdají extrémně vysoké.  Ale není tomu tak. Neděje se totiž nic extra dramatického, sazby se „jen” znovu vrací tam, kde už kdysi byly. A stačí se přitom podívat jen o pár let zpátky, třeba v letech 2007–2010 se nepřetržitě pohybovaly okolo 5 % – a trh přesto fungoval.

Mám hypotéku – co teď?

Nejlépe na tom jsou ti, kteří si hypotéku vzali letos a nechali si ji na delší dobu zafixovat. V o poznání horší situaci se pak ocitli ti, kterým v příštích měsících končí fixace úrokových sazeb. Pokud jste si hypotéky brali v příznivé době, tedy před pěti lety, teď můžete být při refinancování a uzavírání nové fixace hodně nepříjemně zaskočeni. Vaše měsíční platby se totiž mohou navýšit až o tisíce korun měsíčně. Nezbude vám bohužel nic jiného, než zatnout zuby a na vyšší úrok se prostě připravit. Můžete se sice porozhlédnout, zda některá z bank nenabízí lepší podmínky, ale nedá se očekávat, že byste si nějak výrazně polepšili.

Uvažuju o hypotéce – vzít nebo nevzít?

Ti, kteří o hypotéce teprve uvažují, by s ní neměli otálet. Má smysl si ji vzít i v současné době při aktuálních úrokových sazbách. Sazby se totiž budou dál zvyšovat, takže na ty dnešní budeme ještě vesele vzpomínat. Pořizujete-li si hypotéku na byt nebo dům, rozhodně neprohloupíte. Ceny nemovitostí i dál rostou a v budoucnu se na tom nic měnit nebude, můžete na tom tedy jenom vydělat. Koupě nemovitosti stále představuje jednu z nejbezpečnějších investičních příležitostí, díky které můžete ochránit vaše finance před zlověstně rostoucí inflací. Navíc z pronájmu získáte stabilní a pravidelný příjem. Nechat teď ležet peníze na účtu je při současné inflaci to nejhorší, co s nimi můžete udělat.

Sjednání hypotéky představuje velký krok, který může ve velké míře ovlivnit váš další život. Proto mějte po svém boku zkušeného partnera, který vám pomůže nejen s celým procesem sjednání, ale pohlídá za vás i možnosti refinancování a vytrhne vám trn z paty při nejrůznějších nesnázích, které se mohou objevit. Třeba jako naše hypoteční specialistka Eva Palánová, která se ve finančním sektoru pohybuje už více než patnáct let a úvěry, pojištění i investice má v malíku. Tak nás neváhejte kontaktovat a společně určitě na nějaké řešení přijdeme.

Mohlo by vás také zajímat

Panika kolem zvýšení úrokových sazeb ČNB – nafouknutá bublina, nebo důvod k obavám?
Kdo neinvestuje, chudne!

Kontaktujte nás

Sdílejte:

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Nechte nám na sebe kontakt

Ozveme se vám do 1 pracovního dne.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz