Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

V Praze za poslední měsíce ubylo 69 % bytů k pronájmu. V nabídce jich je méně než 5 000

Zájem o nájemní bydlení od začátku roku významně roste. V hlavním městě je nejmenší nabídka bytů k pronájmu za posledních 8 let, a to 4700. Oproti uplynulému pandemickému období se jedná o pokles o 69 %. Ceny nájemného se zároveň stále zvyšují. Celorepublikový průměr růstu cen pronájmu za 1 m2 se podle portálu Realitymix.cz v dubnu dostal na 9,3 %. Meziměsíčně pak ceny průměrně vzrostly o více než 2,5 %.

 

Nejméně bytů za posledních 8 let – a bude hůř

Byty v Praze ubývají bleskovým tempem. V roce 2014 bylo v metropoli k dispozici zhruba 7 tisíc bytů k pronájmu, během covidové pandemie v letech 2020 a 2021 se nabídka zvýšila na 15 tisíc, protože z hlavního města ve velkém odešli turisté a studenti. Dnes je ale situace zcela opačná – nabídka bytů poklesla o 69 %.

„V současné době je v Praze v nabídce nejmenší množství bytů k pronájmu za posledních osm let. Aktivních inzerátů je pouze 4 700. Očekáváme, že se situace ještě zhorší v průběhu prázdnin, kdy se lidé obecně více stěhují. Hlavním důvodem je zdražování hypoték a s tím související nedostupnost vlastního bydlení pro řadu především mladých lidí. Záležet bude samozřejmě také na tom, jak se bude vyvíjet situace na Ukrajině,“ komentuje spoluzakladatel služby GarantovanyNajem.cz Viktor Mejzlík.

Nájemné narostlo až o 18 %, rekordmanem jsou Pardubice

Ceny měsíčních pronájmů za 1 m2 meziročně vzrostly ve všech krajských městech kromě Jihlavy a Olomouce. Celorepublikový průměrný růst cen se tak vyšplhal na 9,3 %. Ve velkých městech, jako je Praha a Brno se ceny zvýšily o více než 18 %. Vyplývá to z dat portálu Realitymix.cz.

„I přesto, že se ceny měsíčních nájmů ve velkých městech neustále zvyšují, bude zde poptávka po nájemním bydlení stále vysoká. Lidé se velkoměstského života jen tak nevzdají. Spíše budou ochotni obětovat luxus a přestěhují se do starších a nezrekonstruovaných bytů,” doplňuje Viktor Mejzlík.

Další významný meziroční nárůst zaznamenala studentská města jako Pardubice, kde ceny za 1 m2 vzrostly o rekordních 24,6 %, a Zlín, ve kterém se zvýšily o 18 %. „Ve studentských městech ceny nájmů během pandemie poklesly až o 20 %, protože se studenti kvůli distanční výuce stěhovali zpátky k rodičům. V současné době ceny skokově rostou, a to již od září, kdy se studenti začali postupně vracet do sdílených bytů,“ říká Viktor Mejzlík.

Zdroj: realitymix.cz

Smlouva na půl roku může být běžnou praxí

Podle našich odhadů bude na trhu nemovitostí přibývat pronajímatelů, kteří budou s nájemníky uzavírat smlouvy na čím dál kratší dobu. „Pronajímatelům se v současné době kvůli inflaci a dalším faktorům, jako je například zvýšení úrokových sazeb, již pronajímání nemovitostí nevyplatí tak, jako dříve. Aby si výši příjmu pojistili, budou chtít uzavírat s nájemci smlouvy na kratší dobu, klidně jen na půl roku s tím, že po uplynutí doby jim budou zvedat nájemné,“ dodává Mejzlík. Ten dále přiznává, že se již takové případy mezi pronajímateli skutečně objevují.

Pojistit ziskovost pronájmu lze ale i jinými způsoby. U nás vám garantujeme pravidelný nájem každý měsíc – klidně i na deset let. Nemusíte řešit neplatiče ani další věci, které se s pronájmem pojí. Zbavíte se tak zodpovědnosti a ušetříte čas na to, co je pro vás opravdu důležité. Ozvěte se nám a probereme možnosti spolupráce.

Mohlo by vás zajímat

Nájmy letí vzhůru – proč se zdražuje a které regiony to pocítí nejvíc?
Ve větších městech rychle mizí byty k pronájmu. Jejich dostupnost může klesnout až o 20 %

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz