Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Ročně ušetříme majitelům nemovitostí až 80 hodin jejich času

Ušetřený čas, energie a psychická pohoda jsou tím, co služba GarantovanyNajem.cz majitelům nemovitostí poskytuje. V tomto článku jsme shrnuli, s čím je třeba při pronajímání počítat, kolik času správa pronájmu zabere a na co si dát pozor.

Náklady na hledání nájemníka

Jistě si jako majitel nemovitosti přejete, aby v té vaší bydlel slušný člověk, kterému můžete důvěřovat. Aby se o vaši nemovitost staral a hlavně pravidelně platil nájemné. Jedná se o naprosto pochopitelné požadavky, ale najít takového nájemníka bývá těžší, než myslíte.

Výběr toho pravého nájemníka může zabrat třeba i 20 hodin času. Je třeba počítat s řadou úkonů před samotnou prohlídkou nemovitosti:

  • nafotit nemovitost, protřídit a upravit fotografie,
  • připravit samotný inzerát,
  • umístit inzerát na různorodé portály,
  • reagovat na odpovědi a komunikovat se zájemci,
  • domlouvat a realizovat schůzky.

Vybrali jste nájemníka? Stále nemáte vyhráno. Je třeba prověřit, zda daný zájemce není v exekuci, připravit smlouvy, přepsat elektřinu a plyn a až po všech těchto úkonech dochází k předání bytu.

Předpokládejme, že tímto způsobem majitel našel spolehlivého nájemníka, se kterým je spokojený. Toto ovšem neznamená, že už nebude muset nic řešit.

Správa bytu

Jako majitel nemovitosti se musíte starat i o nedostatky, které se v bytě vyskytnou. Nájemník má sice povinnost zajistit běžnou údržbu v bytě dle nařízeí vlády č. 308/2015 Sb., nicméně komplikace jako zalomený klíč v zámku, nefunkční spotřebič, oprava kotle, a další situace je na majiteli.

Výsledkem jsou i desítky hodin vašeho času strávených na telefonu, opravami v bytě a přidejte cesty tam a zpět:).

Pravidelné náklady

Existuje řada dalších úkonů, kterým v průběhu roku musíte jako majitel věnovat pozornost. Mezi nimi jsou například kontroly, zda dorazila platba za nájem. Pokud nájem nebyl uhrazen, nastává komunikace s neplatiči. Dále je potřeba vyúčtovat vodu a energii, pravidelně kontrolovat byt apod.

Náklady na odchod nájemníka

Další věc, se kterou musíte počítat, je, že se váš nájemník odstěhuje. Průměrná obrátka nájemníka je cca 1,5 roku. Životní situace vašeho nájemníka se však může změnit neočekávně a vy budete muset situaci okamžitě řešit.

Byt budete muset převzít. Dle našich zkušeností pouze 25 % nájemníků předá byt v pořádku. Zbylé tři čtvrtiny nájemníků mají rozdílné představy o kvalitě úklidu, nutnosti výmalby a co je potřeba opravit. Následně je potřeba řešit vyúčtování, případné nedoplatky, nacenit opravy, zajistit řemeslníky či úklid.

Pokud tedy nebyla kvalitně sepsaná smlouva a předávací protokol, tak vás po převzetí bytu může čekat ještě spousta práce.

Rizika

Stejně jako všechny aktivity, i pronajímání bytu je spojeno s řadou rizik. Jedním z nich je riziko neobsazenosti. Průměrná neobsazenost bytu je cca 20 dní. U větších nebo špatně naceněných bytů i 2 měsíce. Neobsazenost bytu přitom rapidně snižuje zisk z pronájmu.

Dále je potřeba počítat s rizikem neplatičů, a také s možností, že podnájemník není tak spolehlivý, jak se na první pohled zdá. Byt totiž může vybydlet. Mimochodem, ke škodám vyšším než 50 000 Kč dojde u 1 z 10 bytů.

Aktivity, kterým se musíte jako majitelé nemovitostí věnovat, je skutečně celá řada. Přicházíte tak výrazným způsobem o svůj čas a samozřejmě i finance. Připravili jsme pro vás speciální kalkulačku, ve které si snadno spočítáte, jaký je reálný zisk z pronájmu a čas, který můžete ušetřit, pokud svůj byt či dům svěříte do péče služby GarantovanyNajem.cz.

Pokud i vy potřebujete s pronájmem nemovitosti pomoci, neváhejte se na nás obrátit, rádi vám pomůžeme ušetřit váš čas, finance a ochránit váš byt či dům.

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz