Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Líbí se mi ten pocit zodpovědnosti, který mám

Pečlivý, trpělivý, klidný. Přesně takový je Libor Kočárník, náš specialista na vyúčtování, který má rád systém, řád a logiku. Přesně ví, co která čísla a zkratky na fakturách znamenají, a když něco nesedí, hledá chybu tak dlouho, dokud ji nenajde. Nejen o této jeho téměř „detektivní” práci jsme si s ním povídali v následujícím rozhovoru.

 

Jak dlouho už ve firmě GarantovanyNajem.cz pracuješ a co jsi dělal předtím?

Jsem tady od konce dubna, předtím jsem také pracoval na pozici specialisty vyúčtování.

Proč jsi přišel zrovna k nám? Co tě na pozici zaujalo?

V minulé práci jsem přestal být spokojený. Neztotožňoval jsem se se směrováním firmy –nekorespondovalo s tím, co jsem si představoval. Přestávalo mě to bavit, a tak jsem se začal poohlížet jinde. Při běhání jsem na Vídeňské ulici viděl billboard GN, ze kterého se na mě usmíval Viktor. Pak na mě začaly vyskakovat i pracovní inzeráty firmy GarantovanyNajem.cz všude na internetu, tak jsem si řekl, že tam zkusím poslat životopis.

Jaké byly tvoje začátky, bylo to pro tebe snazší, když jsi měl už nějaké zkušenosti z dřívějška?

Je pravda, že jsem věděl, do čeho jdu. Avšak netušil jsem, že k tomu tady není přesně nastavený systém. Mohl jsem se ale zase podílet na jeho formování a vytvářet ho podle svých znalostí a zkušeností. Snažil jsem se, aby byl pro všechny co nejsnazší a nejpřehlednější. A doufám, že se to povedlo. Ale ještě nejsme u konce, pořád je co vylepšovat a upravovat, s mnohými věcmi nám v budoucnu pomohou nové systémy, robotizace.

Mohl bys popsat, jak vypadá tvůj pracovní den? Protože tvoje práce není jenom o ťukání do počítače.

Přesně tak. Musím projít všechny podklady, řadu věcí dohledávat, chybějící údaje vykomunikovat. Navíc řeším spoustu dotazů a také reklamací. Část se jich ale snažím delegovat na zákaznický servis, protože mi to zabírá opravdu hodně času, takže bych nedělal prakticky nic jiného.

Správně vyúčtovat energie a služby je docela obtížná záležitost. Co všechno musíš znát a co všechno musíš mít k dispozici, aby se ti to povedlo?

K dispozici musí mít kvalitní a kompletní podklady, tedy smlouvu, evidenční listy, všechny faktury od SVJ, potažmo dodavatelů elektřiny a plynu, všechny přílohy. Často se nám bohužel stává, že majitel pošle jenom první stránku s přeplatkem nebo nedoplatkem, což nám nestačí. My pak musíme všechno navolávat, a to nás zbytečně zdržuje. Bez čeho se neobejdu, to je znalost zákonů, směrodatný je pro mě hlavně zákon č. 67/2013 Sb., občanský zákoník a dále metodické pokyny Ministerstva pro místní rozvoj. Přehled musím mít také o stavu vodoměrů apod., které jsou zaznamenané v protokolech o předání a o převzetí.

Jak to tak poslouchám, tak při vyúčtování hraje roli celá řada faktorů. Dá se říct, alespoň orientačně, jak dlouho ti trvá zpracovat takové vyúčtování?

To se obtížně měří. Některé vyúčtování je hotové za třicet minut, protože má jenom pár položek, jiným strávím třeba dvě a půl hodiny a stejně ho nedodělám, protože mi k tomu chybí potřebné údaje.

Co tě v tvé práci nejvíc brzdí? Jaké jsou nejčastější komplikace, které u vyúčtování musíš řešit?

U nás nejčastěji „bojujeme“ právě s nekompletními podklady, které dostáváme. Někdy zase majitelé chtějí vyúčtovat položky, které jsou nevyúčtovatelné, např. pojištění nebo fond oprav. Ty ale přímo nesouvisí s užíváním bytu, zhodnocují totiž nemovitosti majitele, a tak by je měl hradit z utrženého nájmu. Komplikovanější jsou také situace, kdy je potřeba něco přeúčtovat nebo rozpočítat poměrově podle období a počtu nájemníků.

Všechno to uhlídat musí být někdy hodně náročné. Co se ti na tvojí práci nejvíc líbí?

Mě těší, že všechno mám na bedrech já a že jsou za mnou vidět výsledky. Baví mě, že to není žádná rutina, tím, jak je každé vyúčtování jiné, musím ke každému přistupovat individuálně. Vyžaduje to hodně pečlivosti a také trpělivosti.

Zkusme teď trošku zabrousit do tvého soukromí. Co ti dělá radost ve volném čase? Čím se bavíš, když si potřebuješ od účtování odpočinout?

Snažím se mít každý den nějaký pohyb. Nejčastěji vyrážím do fitka nebo si zaběhat, při tom si nejlíp pročistím hlavu a zbavím se negativních myšlenek. Volný čas trávím také čtením nebo sledováním dokumentů, momentálně mám rozkoukaný jeden o druhé světové válce.

Co bys vzkázal lidem, kteří uvažují o práci ve firmě GarantovanyNajem.cz? Proč by nám měli poslat životopis?

Největší benefit jsou rozhodně fajn lidi, kterých je GarantovanyNajem.cz plný. Máme tady parádní kolektiv, se kterým jsme naladěni na stejnou vlnu, pomáháme si, můžeme si cokoli říct, zasmějeme se. Ale přitom se každý z nás snaží odvést co nejvíc práce. Myslím, že každá práce se časem stane rutinou, ale jsou to právě lidé, kteří tomu dokážou zabránit. Proto bych nedokázal pracovat z domu, ten kontakt by mi chyběl. Hodně si cením také toho, že našim potřebám a nápadům na zlepšení naslouchá vedení. Dává nám velký prostor pro zpětnou vazbu a pro seberealizaci.

Chcete u nás pracovat?

Chtěli byste se stát součástí našeho týmu? Dejte nám o sobě vědět a pošlete svůj životopis na kariera@vitom.cz. Rádi se s Vámi setkáme.

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz