Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

V Česku přibývá nemovitostí na prodej. Nejrychleji za posledních 8 let

Množství bytů, rodinných domů i pozemků k prodeji je v České republice nejvíce za posledních 8 let. Podle našich statistik se nabídka v Brně za uplynulých 8 měsíců zvýšila o 86 %, v Praze pak o 16 %. Prodávaných nemovitostí bude v následujících měsících zřejmě ještě významně přibývat. Na vině jsou vysoké úrokové sazby i rekordní ceny energií.

 

Byty na prodej přibývají nebývalou rychlostí

Nabídka nemovitostí k prodeji strmě roste, a to zejména ve velkých městech. Podle našich statistik je v Praze aktuálně k dispozici 6600 bytů na prodej, v Brně pak 1300. Ještě v říjnu 2021 se přitom v hlavním městě prodávalo 5700 bytů, v Brně dokonce pouze 700. „Rychlost, s jakou přibývají byty na prodej, je nevídaná. Zdaleka však nedosahuje vrcholu z roku 2014, kdy bylo v Praze k dispozici 13 tisíc bytů na prodej. Očekáváme proto, že během následujících měsíců bude nemovitostí na prodej ještě přibývat,“ uvádí Viktor Mejzlík, spoluzakladatel služby GarantovanyNajem.cz a VITOM realitní ekosystém.

Ochota zlevňovat je velká

Podle Mejzlíka dnes navíc prodej nemovitosti zabere významně více času než v uplynulých letech, a to nejčastěji od 3 do 6 měsíců.To může při současných vysokých úrokových sazbách představovat pro řadu majitelů problém.„Majitelé, kteří chtějí nemovitost prodat rychle, jsou nuceni jít s cenou skokově dolů, klidně o 500 tisíc až milion korun. Ochota zlevňovat je nyní opravdu velká,“ komentuje Mejzlík.

Ceny nemovitostí po dlouholetém zdražování stagnují

To, že ceny nemovitostí začínají postupně stagnovat, dokládají data z portálu Realitymix.cz. V Praze v červenci klesla průměrná meziměsíční cena za 1 m2 o 0,9 %, v Brně o 2 %, v Liberci a Plzni dokonce o více než 4 %. Průměrný meziroční nárůst cen za 1 m2 v krajských městech se v červenci pohybuje okolo 18 %. Ještě v březnu letošního roku přitom dosahoval 30 %.

Na ceny nemovitostí tlačí vysoké úrokové sazby i rekordní ceny energií. „Přibližně 40 tisíc lidí letos čeká refinancování hypoték. Při aktuální úrokové sazbě jejich měsíční splátky mohou narůst až o 50 %. Dostáváme se tak do situace, kdy řada lidí bude nucena uvažovat nad tím, zda nemovitost nebude lepší prodat. To se týká zejména majitelů investičních bytů, kteří mají nemovitost zatíženou hypotékou. Aby totiž měla investice do nemovitostí smysl, musí mít návratnost okolo 5–6 %. To je v současné situaci prakticky nemožné,“ uzavírá Mejzlík.

Mohlo by vás zajímat

Ceny nemovitostí začnou po dlouholetém zdražování klesat
Viktor Mejzlík ve FocusOn: Na realitním trhu je před námi rok plný čekání
5+1 rad, jak ochránit majetek v době krize

 

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz