Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Zrychlila koronavirová krize pokles cen nájmů?

V době nejpřísnějších protikoronavirových opatření hledali lidé nájemní bydlení až o 50 % méně. Zbývající polovině zájemců o bydlení jsme se museli přizpůsobit a přicházet s neobvyklými řešeními, třeba videoprohlídkami. Se snížením poptávky přišlo ruku v ruce i snížení cen za pronájmy. Překvapivě ale za tím vším nestojí jen koronakrize.

 

Ceny klesají od roku 2018

V GarantovanyNajem.cz jsme prozkoumali historická data a údaje z realitního serveru realitymix.cz, který shromažďuje data z veřejně dostupných nabídek pronájmů. A na co jsme přišli? Třeba na to, že v Praze průměrná cena nájemného pozvolně klesala už skoro dva roky. Trend můžeme potvrdit, protože byty nabrané v roce 2018 se nám v následujícím roce nedařilo pronajmout tak dobře.

Nájmy v Praze klesly v červenci meziročně o 9,5 %

Průměrný nájem u pražského bytu o velikosti 60 m2 se od července 2018 snížil přibližně o 16 %. A z toho o téměř 10 % jen za poslední rok. Není překvapením, že na snížení cen měla dramatický vliv právě krize způsobená koronavirem a následná opatření, jako třeba karanténa. V GarantovanyNajem.cz jsme proto začali využívat bezkontaktní videoprohlídky, díky kterým se nám podařilo i přes nepřízeň situace zvýšit úspěšnost pronájmu bytů o 78 %. I přesto od března došlo doslova k propadu cen nájmů, a to nejen kvůli klesající poptávce. Co dalšího se stalo?

První problém na trhu jsme si už vysvětlili. Stál za ním menší počet cizinců a dlouhodobých zahraničních návštěv, ale i to, že část obyvatel raději oddálila řešení svého nového bydlení. Druhým důvodem byl fakt, že se na trhu objevily tisíce nových bytů ve skvělých lokalitách s velmi dobrým stavem a vybavením. Šlo hlavně o byty z krátkodobých pronájmů typu Airbnb. Ty zvýšily nabídku natolik, že se okamžitě projevila na cenách. K tomu se přidal i tlak současných nájemníků na snížení cen nájmů kvůli vládním opařením.

grafu: vývoj průměrné ceny pronájmu za byt o velikost 60 mod července 2018 do července 2020. 

Zdroj: realitymix.cz

 

Až do konce roku 2019 ceny nájmů v Brně rostly

Zatímco v Praze se trh pomalu vrací k normálu, v Brně je situace jiná. Díky naší mnohaleté praxi a také hlavnímu působišti v Brně dobře víme, jak tu nájmy fungují. Brno se totiž od Prahy liší menším množstvím bytů určených na krátkodobý pronájem. Situace s náhlým přílivem nových volných bytů se tu tedy na rozdíl od Prahy nekonala. Brno navíc nemá tolik zahraničních pracovníků, kteří se před karanténou vrátili do vlasti. Ceny proto letos klesly „jen“ o 7 %.

Je otázkou, jak dlouho bude pokles trvat. Situace se bude odvíjet hlavně od možné ekonomické krize a jejího vlivu na to, jak moc se místním bude chtít řešit nové bydlení. Pokud by ale krize nenastala, ceny nájmů se rychle dostanou zpátky na původní úroveň a budou dál růst. Faktem totiž je, že ceny nájmů v Brně až do konce loňského roku stoupaly. Mezi lety 2018 a 2019 dokonce o 18 %. Na přelomu let 2019 a 2020 se vývoj trochu zastavil, což ale přisuzujeme útlumu v sezoně kolem Vánoc, kdy se lidé stěhují v menší míře.

grafu: vývoj průměrné ceny pronájmu za byt o velikost 60 mod července 2018 do července 2020.

Zdroj: realitymix.cz
Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz