Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Nájemní bydlení na vzestupu – na vlastní byt dosáhne méně lidí

Covid dál „mává“ s realitním trhem. Podepisuje se i na nájemním bydlení, a tak část Čechů bude muset chtě nechtě změnit adresu svého bydliště. Zatímco před rokem si mohli vybírat a odcházeli „za lepším“, teď se situace pomalu otáčí a řada z nich se musí uskromnit a vrátit se zpátky.

 

Nedostupnost hypoték, vysoká inflace i pokles reálných mezd

O vlastním bydlení si může spousta lidí nechat jenom zdát. Na vině je růst cen nemovitostí i obtížná dostupnost hypotečních úvěrů. Česká národní banka totiž v červnu přistoupila ke zvýšení úrokových sazeb, na které okamžitě zareagovaly komerční banky. K rozvoji nájemního bydlení navíc výrazně přispěje také vysoká inflace, která způsobí stagnaci nebo pokles reálných mezd. Řada lidí se tak vlivem vleklých lockdownů a souvisejících koronavirových opatření dostane do velkých finančních problémů, které ohrozí jejich základní živobytí. Nejpalčivěji pocítí tento problém mladé rodiny s dětmi, senioři, čerství absolventi nebo matky samoživitelky.

„Nucené“ stěhování z centra na periferii

Před rokem způsobila koronavirová pandemie pohyb cen nájemního bydlení směrem dolů, a tak se lidé začali houfně stěhovat do dostupných lukrativních lokalit v centrech měst. Zde totiž mohli pořídit nájemní bydlení za velmi dobré ceny, protože majitelé nabízeli kvůli odlivu turistů své krátkodobě pronajímané byty k dlouhodobému pronájmu. Teď se ale pomalu vše vrací do normálu, a tak mnohým nezbývá než se uchýlit zpět na periferii za levnějším bydlením. Ceny nájmů se totiž zase přibližují době před pandemií. V Brně se v únoru 2021 odrazily ode dna, v Praze je trh více ovlivněn turismem. Otázkou však zůstává, jak se aktuální covidová situace, proočkovanost a s ní související opatření odrazí na turistickém ruchu.

Pozvolný růst nájmů

Ceny nájemného až dosud působily protiinflačně, protože během covidu docházelo k poklesu cen. To ale brzy skončí, protože výše nájmů se začne už na konci prázdnin opět vracet na původní hodnoty před pandemií, a to především v Brně. Průměrná cena za pronájem u 60 m² bytu byla v Brně v březnu 2021 přesně 14 098 Kč, v květnu to už bylo o 3,7 % více. Za posledních 6 let se tak zvýšila téměř o čtvrtinu. Kdežto v Praze cena stejně velkého bytu klesla mezi březnem a květnem o 0,2 %. Brno se tak stává atraktivnější pro ty, kteří kupují nemovitost za účelem pronajímání.

 Průměrná cena pronájmu – měsíc/byt 60 m– Praha, zdroj: Realitymix 

 Průměrná cena pronájmu – měsíc/byt 60 m– Brno, zdroj: Realitymix

Aktuální přebytek volných bytů, který je na trhu, se podaří obsadit, jakmile se studenti vrátí do univerzitních měst a obnoví se turismus a spolu s ním i zájem o krátkodobé pronájmy. To odstartuje stoupání cen. Předpokládáme, že už v příštím roce tak nastane velké stěhování z center měst.

Nákup investiční nemovitosti se stále vyplatí

Aby však byla investice zisková i přes vysokou inflaci, je potřeba zajistit si pravidelný příjem z nájmu. A s tím vám dokážeme pomoci. Ozvěte se nám, rádi s vámi probereme, jak funguje služba GarantovanyNajem.cz.

Mohlo by vás také zajímat

Brno rychle dohání Prahu v ceně nemovitostí
Jak bojovat s inflací? Investovat do nemovitosti lze i bez hypotéky

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz